Rehberlik

• Rehberlik Çalışmaları
  • Bülten

Rehberlik Servisimizi Tanıyalım

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, bireyin kendini anlaması, problemlerini çözebilmesi, gerçekçi kararlar alması, ilgi ve yeteneklerini geliştirmesi amacıyla yapılan profesyonel yardım sürecidir. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık sürecinde öğrenciler gizlilik, güven ve kişilik haklarına saygı gösterilerek istedikleri her konuda yargılamadan, koşulsuz kabul ederek dinlenilir. Onlara açık ve dürüst davranılarak, çeşitli konularda sağlıklı karar vermelerine yardımcı olunur. Öğrencilerin bilişsel, duygusal, sosyal ve psikolojik gelişim dönemleri hakkında aileler bilgilendirilir, ihtiyaçlar doğrultusunda seminerler düzenlenir. Öğrenciler her ihtiyaç duyduklarında rehber öğretmen ile bireysel görüşme yapabilirler. Rehber öğretmen, öğrenci, öğretmen, aile ve kendi gözlemlerinden edindiği bilgiler doğrultusunda öğrencileri bireysel görüşmeye alabilir.

Amacımız

• Öğrenci-aile-okul üçgeninde sağlıklı iletişimin sağlanmasına yardımcı olarak; bireyin sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimine katkıda bulunmak,
  • Verimli öğrenme ortamlarının sağlanmasında öğrenciye, aileye ve öğretmenlere danışmanlık hizmeti vermek,
  • Öğrencilerin kendilerini tanıyıp değişik alanlardaki potansiyellerini fark etmelerini ve geliştirmelerini sağlayarak, eğitim-öğretimde en yüksek verimi elde etmelerini desteklemek,
  • Okula yeni başlayan öğrencileri ve aileleri tanıyarak uyum sürecinde yardımcı olmak,
  • Problem oluşmadan önlemek amacıyla, öğrencileri kendi gelişim süreçlerinde gözlemlemek ve tanımak,
  • Öğretmen ve aile ile işbirliği yaparak, yaşanan problemlere anında müdahale etmek.

Rehberlik Dersleri

• Öğrencileri sınıf ortamında gözleyerek koruyucu ve önleyici rehberlik yapabilmek amacıyla ayda bir kez rehberlik dersi yapılır.
  • Bu derslerde 1. ve 5. sınıflar arasında ağırlıklı olarak dikkat, hafıza, görsel algı, belirlenmiş konulara dikkat çekme çalışmalarına ağırlık verilir.
  • 6. , 7. ve 8. sınıflarda bunlara ek olarak duygusal gelişim ve yaş dönemlerine uygun çalışmalara da yer verilir.
  • Rehberlik derslerinde grup oyunları, verimli ders çalışma teknikleri, güncel konular ile ilgili sohbetler, dramatizasyon çalışmaları da yer alır.

Rehberlik Çalışmaları

Öğrenciye Yönelik Çalışmalar;

1. Oryantasyon çalışmaları
  2. Öğrenciyi tanıma çalışmaları
    • Öğrenci tanıma formu
    • Problem tarama envanteri
    • Başarısızlık nedenleri anketi
    • Bir aile çiz testi
    • Luissa Düss psikoanalitik öykü testi
    • Otobiyografi
    • Sosyometri
    • Eşyalar konuşuyor testi
    • Eğer testi
    • Atılganlık envanteri
    • Gözlem
    • Görüşmeler
    • “Kimdir bu?” testi
    • “Kime göre ben neyim” testi
    • Cümle tamamlama envanteri
    • Kendini değerlendirme ölçeği vb.
  3. Öğrenciyi yönlendirme çalışmaları
  4. Öğrencilerde akademik başarıyı arttırma çalışmaları
  5. Danışmanlık çalışmaları
    • Bireysel danışmanlık
    • Grup çalışmaları
  6. Mesleki rehberlik çalışmaları
    • Öğrencilerle mesleğe yönelik söyleşiler yapılır.
    • Mesleki yönelim envanteri uygulanır
    • Hedefleri belirlemek amaçlı “10 yıl, 15 yıl, 20 yıl sonra neredeyim” gibi çalışmalar yapılır.
    • Sınav bilgilendirme çalışmaları
    • Sınav kaygısı ile baş edebilme çalışmaları.
  7. Konferans ve seminerler

Veliye yönelik çalışmalar;

1. Veliyi tanıma çalışmaları
  2. Anne-baba danışmanlık çalışmaları
  3. Konferans ve grup çalışmaları
    • Okul ve eğitim sistemini tanıtıcı çalışmalar.
    • Öğrencilerin gelişim dönemlerine yönelik konferanslar.
    • Ebeveyn beceri kazandırma programları
      • Anne eğitim seminerleri
      • Baba destek programları
    • Bültenler aracılığı ile bilgilendirme.

Öğretmene yönelik çalışmalar;

1. Sınıf öğretmenliği çalışmaları (Rehberlik derslerinde yönlendirici çalışmalar)
  2. Danışmanlık çalışmaları
  3. Hizmet içi eğitim programları.